Publisert 17 januar 2020

Nylig sto diabetessyke Tore Haakon Onstad frem på Dagsrevyen. I 2017 ble han innlagt på sykehus med et fotsår som ikke ville gro. Et halvt år senere hadde han amputert begge bena. Nå mener fagfolk og politikere at både forebygging og sårbehandling er for dårlig.

Tore Haakon Onstad hadde først et mindre sår på høyrefoten som det hadde gått infeksjon i. På grunn av infeksjonen ble han innlagt på sykehus i april 2017. Først ble det amputert en tå, deretter deler av forfoten og til slutt hele leggen. Til tross for gjentatte forsøk på å behandle operasjonssårene, måtte legene til slutt amputere midt på låret for å få kontroll på infeksjonen. Mens legene forsøkte å redde høyrefoten, fikk han trykksår på venstre hel. Til tross for intensiv behandling fikk han infeksjon også i helsåret. Før året var omme, måtte han amputere hele venstrebenet også.

Se hele innslaget på Dagsrevyen.

En vanlig komplikasjon ved diabetes er dårlig blodsirkulasjon og nedsatt følsomhet i beina. Dette har to alvorlige konsekvenser: For det første vil nedsatt følsomhet gjøre det vanskelig å oppdage små og store sår. Og for det andre gjør nedsatt blodsirkulasjon at sårene ikke gror like godt som hos friske. Diabetes Wellness Norge anbefaler alle som er rammet av diabetes å sjekke føttene sine regelmessig, både ved å sjekke selv og ved regelmessige kontroller hos fotpleier eller diabetessykepleier.

Om man ikke får sjekket føttene sine regelmessig, kan det gå galt. Når man først får riktig behandling, kan det være for sent å redde føttene. – Rundt 450-500 diabetespasienter må hvert år amputere en tå, en fot eller et bein fordi sårene vokser ut av kontroll, sier Diabetesforbundets Bjørnar Allgot til NRK.

Foreslår tiltak for å redusere antall amputasjoner

Arbeiderpartiet har nå engasjert seg i saken og foreslår tiltak for å få ned antallet amputasjoner. – I Sverige tilbyr de en årlig fotsjekk og de har satt i gang refusjon for fotbehandling for diabetespasienter, sier Hege Haukeland Liadal som sitter i helse- og omsorgskomiteen for Arbeiderpartiet.

Anders Lundgren i Diabetes Wellness Norge påpeker viktigheten av at diabetespasienter får riktig behandling av fotsår slik at infeksjoner raskt kommer under kontroll. – Men det viktigste er ikke det som skjer på sykehusene, understreker han. – Om vi greier å forebygge diabetes i utgangspunktet og deretter sørge for gode rutiner for de som er rammet av sykdommen, kan vi trolig unngå mange av disse tragiske historiene.

Påviser svikt i behandlingen

Når det gjelder Tore Haakon Onstad, så har han klaget Akershus Universitetssykehus inn for Norsk pasientskadeerstatning. Her har han fått fullt medhold. I kjennelsen heter det at Onstad trolig hadde beholdt venstre ben og deler av høyre ben om han hadde fått riktig behandling fra første dag.

Lignende artikler