Publisert 7 september 2021

Legemiddelet Mediator ble brukt mot diabetes og overvekt i mer enn 30 år. Nå er det franske legemiddelselskapet Servier dømt for drap og man mistenker at medikamentet kan ha ansvaret for over 2 000 dødsfall.

Selskapets grunnlegger, Jaques Servier, døde før rettssaken var over, 92 år gammel. Legemiddelgigantens tidligere nestleder Jean-Philippe Seta ble dømt til betinget fengsel i fire år og må betale en bot på 90 000 euro. Selskapet fikk en foretaksbot på 2,7 millioner euro, nesten 30 millioner kroner.

På markedet i over 30 år

En av årsakene til at legemiddelet har så mange menneskeliv på samvittigheten, er at det tok mer enn 30 år før produktet ble trukket tilbake fra markedet. Mediator kom på markedet i 1976, og ble ikke trukket fra det franske markedet før i 2009. Da hadde det allerede vært forbudt i land som Sveits, Spania, Italia og USA i mer enn 10 år.

Ifølge en studie fra 2010 har til sammen 5 millioner mennesker brukt legemiddelet før det ble trukke tilbake, og så mange som 2 000 dødsfall kan knyttes til bruken. En lege som vitnet i retten sa at han slo alarm allerede i 1998, men at han ble presset til å trekke uttalelsene sine. Servier hevder derfor at de ikke kjente til farene ved Mediator før i 2009.

Rekorderstatning

I tillegg til de mange som har mistet livet som følge av skader i hjerteventilen, mener den franske påtalemyndigheten at minst 6 500 mennesker har fått andre kardiovaskulære skader. Servier må derfor betale til sammen 158 millioner euro, over 1,5 milliarder kroner, i erstatning til ofrene.

Legemiddelbransjen må kontrolleres

Denne saken viser hvor viktig det er med et fungerende legemiddeltilsyn og raske tiltak om man ser faresignaler. Også her er retten enig: Frankrikes legemiddeltilsyn er også kjent skyldig i saken og må betale en bot på drøyt 3 millioner kroner for sin rolle i saken.

Minnes ofrene

Bildet nedenfor er tatt fra en utstilling i Brussel i 2019 hvor ofrene for Mediator-skandalen ble hedret.

Lignende artikler