Publisert 18 september 2019

Henrik von Zweigbergk er en av Sveriges mest kjente TV-produsenter. Han er mest kjent som produsenten for Melodi Grand Prix, eller Melodifestivalen som den heter i Sverige, men står også bak en rekke andre produksjoner i TV-ruten. Som følge av mye jobb, en usunn livsstil og uregelmessig arbeidstid fikk han diagnosen diabetes type 2.

– I og med at jeg har hatt uregelmessige arbeidstid hele mitt liv, har jeg aldri etablert gode rutiner for frokost, lunsj og middag. Av og til kunne jeg spise middag klokken tre om natten, sier Henric. I flere år har vi stadig fått et glimt av Henric von Zweigbergk i TV-ruten der han jobber med små og store TV-prosjekter, enten det er Melodi Grand Prix, Sommarkrysset eller andre programmer.

En ganske usunn livsstil, også på hans tidligere arbeidsplasser, med dårlig kosthold, røyking, lite fysisk aktivitet og svært uregelmessig arbeidstid, gjorde til slutt at Henrics kropp sa stopp. Først fikk han diagnosen ulcerøs kolitt i 1990, og senere også diabetes type 2. At han også hadde utviklet diabetes, ble oppdaget mens han var innlagt på Ersta sykehus for kolitt-behandling.

I og med at Henric er motstander av legemiddel, ville han først ikke ta noen medisiner. Han fikk en rekke ulike medikamenter for kolitt som han gikk på en periode, men som fikk ham til å føle seg dårlig. – Jeg innså at det hadde gått for langt og at jeg ikke lenger kunne holde på slik. Jeg måtte finne en ny vei, men hva kunne jeg gjøre, spør Henric.

Han søkte selv etter alle mulige alternativ, og fant til slutt en kinesisk akupunktør som kunne hjelpe ham. Etter et halvt år hos akupunktør i kombinasjon med naturmedisin, kunne han slutte med kolitt-medisin og slapp til og med stomiposen han hadde fått tilbud om. – Prøvene mine var svært gode og blødningene i tarmen hadde stanset.

Mens han lå på Ersta sykehus ble det tatt en del prøver, og disse viste at Henrics blodsukkerverdier var langt utenfor de anbefalte nivåene. Det ble etter hvert konstatert at han hadde diabetes type 2. Han fikk da en insulinsprøyte som han skulle ta en gang hver dag, noe han ikke følte seg komfortabel med. Han spurte legen om det var noe han kunne gjøre for å slippe å ta insulin og andre medikamenter.

– Diabeteslegen min sa at jeg måtte gå ned i vekt, slutte å røyke, begynne å bry meg om hva jeg spiste, starte å trene – og bytte jobb. Jeg forandret på alt unntatt å bytte jobb.

Det ble med andre ord en total omveltning i Henrics liv. Han endret kosthold, sluttet å røye og begynte å trene. – I 2013 gjorde jeg en kjempeinnsats og et år senere hadde jeg gått mye ned i vekt og var symptomfri. Men om jeg hoppet over treningen en uke eller jukset med kostholdet, så kjente jeg det i kroppen med en gang.

Lært seg å leve med stress

Til tross for at Henrics egen far trolig hadde en mild versjon av diabetes, så tenkte han aldri på at sykdommen kunne ramme ham. Da han til slutt fikk beskjeden om at han hadde diabetes, innså han at ham måtte gjøre store forandringer i livsstilen sin. Siden han er lite glad i medisinering, tok han bare insulindosen i magen i to uker, men la samtidig om kostholdet totalt.

Med ulike TV-produksjoner rundt om i Europa, fra sportssendinger til underholdningsprogram og gallaer, reiste han mye rundt og strevde med å spise sunt og regelmessig. – I og med at min arbeidstid er så uregelmessig, fantes det ikke frokost, lunsj og middag. Jeg forsøkte i stedet å spise mindre porsjoner, og var nøye med å spise hver tredje time, forklarer Henric.

Nå har han alltid med seg en kjølebag med ferdig mat slik at han kan spise litt hver tredje time og ikke være så avhengig av de andres måltider. På jobben har han redusert antall produksjoner, og forsøker nå å legge mer arbeid i de langvarige prosjektene og mindre på de mange små jobbene. Denne type jobb medfører jo alltid en del stress, med mange tidsfrister og mange ulike personer involvert. Dermed finnes det alltid et indre stress hos Henric som ikke er bra, noe han er bevisst på.

– Jeg tåler en del stress og har lært meg å leve med det, men jeg vet at det ikke er bra for meg. Selv om jeg ikke føler meg stresset, lever jeg alltid med et indre stress som en form for yrkesskade som jeg har lært meg å fortrenge. Nå har jeg lært meg å være bedre forberedt før hver sending, og mer fokusert på mine oppgaver.

Det kan også være et stressmoment å få nok søvn for Henric. – Jeg står gjerne opp klokken seks hver morgen, og legger meg en gang mellom 23 og 03. Det betyr at det av og til blir i minste laget med søvn i løpet av en natt.

Friskmeldt for fire år siden

Når det gjelder kostholdet, er Henrik nesten barnslig forelsket i brød, sier han selv. Han har likevel innsett at det ikke er bra for ham. – Jeg elsker brød, men har blitt nødt til å kutte ned på det. Jeg unngår også hvit pasta og velger laktosefri melk om jeg har mulighet til det. Jeg har også sluttet helt med melk i kaffen. Caffè latte har jeg kuttet ut fullstendig. Jeg er svært forsiktig med alkohol, og det kan ofte gå to måneder uten at jeg har smakt en dråpe. Jeg drikker mest vann, og av og til en Cola Zero om jeg skal slå meg løs. Jeg må hele tiden tenke på hva jeg gjør, slik at jeg kan vurdere for eller mot, legger han til.

I 2015 ble Henric friskmeldt, og i dag går han ikke en gang til oppfølging hos legen, verken for ulcerøs kolitt eller diabetes. Han merker det likevel raskt om han slurver med diett eller mosjon. Tidligere målte han langtidsblodsukkeret sitt til 70-80, nå ligger det på 30-46 avhengig av hva han spiser og om han trener. Av og til sjekker han blodsukkeret flere ganger om dagen, av og til bare en gang i uken, og det ligger stort sett på mellom 3,5 og 8.

Tidligere hadde han en dings som satt i øret og fungerte sammen med mobiltelefonen. Da kunne han når som helst måle blodet med mobiltelefonen, noe som fungerte veldig bra. I tillegg kunne legen følge med på verdiene hans. – Jeg kunne sende blodverdiene mine til legen og jeg kunne koble alt til min helse-app der hun kunne se alt jeg gjorde, både trening, senkning og blodsukker. Når legen hele tiden fikk rapporter, ble det som å ha en personlig trener som gjorde det morsommere å teste seg og motiverende å jobbe for gode resultater.

– Jeg elsker elektroniske og tekniske hjelpemidler, og har også testet Apple Watch og ulike armbånd. Det var morsomt med Apple Watch, for der så jeg blant annet hvor mange skritt jeg hadde fått og fikk en indikasjon på hva jeg hadde gjort i løpet av dagen. For meg fungerer det veldig bra med tekniske hjelpemidler som gir meg løpende tilbakemelding.

Blodpropp i en tå

Etter at han fikk en blodpropp i stortåen har han merket at han har redusert følelse i den. Han har også fått redusert følelse i høyre langfinger de siste årene. Han trodde det skyldes at han har bokset tidligere, men aner nå at det kan ha sammenheng med diabetesen.

For å holde diabetesen i sjakk, tenker Henric mye på helsen i dag. – Når jeg trener, spiser riktig og holder vekten, har jeg det mye bedre på alle måter. Det er bare å leve med det. Det er bare å gjøre forutsetningene så gode som mulig, avslutter Henric.

Akkurat nå er Henric aktuell med Sommarkrysset med Gry Forsell, og etter det skal han produsere en stor Diabetesgalla på TV3. Så akkurat nå er det ikke tid til å hvilke for Henric.

Henrics råd til andre diabetikere:

  • Lytt til kroppen og lær den å kjenne – hele tiden
  • Tren; du føler deg bedre når du har et aktivt liv, du blir både pigg og glad og det gir energi til kroppen din.

Tekst: Ann Fogelberg

Lignende artikler