Publisert 11 desember 2022

Det norske teknologiselskapet Lifecare utvikler en liten sensor basert på nanoteknologi. Målsetningen er at sensoren, som er på størrelse med et riskorn, kan implanteres under huden på pasienten og måle blodsukkeret kontinuerlig. Om de lykkes, kan det være slutt på å stikke seg i fingeren flere ganger om dagen.

I 2020 fikk selskapet 43 millioner kroner i såkalt FET-støtte fra EU. – Å nå gjennom FET-nåløyet henger veldig høyt, så den søknaden Lifecare har levert, har vært veldig god, sier områdedirektør Kristin Danielsen i Forskningsrådet til Khrono. Forskningsprosjektet som Lifecare-sensoren er en del av, heter Forgetdiabetes, og målsetningen er nettopp å gjøre hverdagen enklere for alle som lever med diabetes. I 2021 fikk selskapet godkjennelse for å teste de nye sensorene på mennesker.

– I dag må de fleste som lever med diabetes bruke målesensorer som er basert på en 50 år gammel teknologi, hvor de stikker seg i fingeren for å måle blodsukkernivå, og deretter tilfører kroppen insulin ved å sprøyte dette inn i underhudsvæsken, enten med en insulinpenn eller pumpe, sier COO i Lifecare Rune Frisvold til Shifter. – Det er tungvint og ubehagelig, og det ønsker vi å gjøre noe med!

Moderne og pasientvennlig

Diabetes er en alvorlig sykdom som skyldes mangel på insulin. Kroppen er avhengig av insulin for å regulere glukosenivået, og de som er rammet av diabetes må derfor måle blodsukkeret hyppig for å vurdere hvor mye insulin de må tilføre kroppen. Etter måltider eller fysisk aktivitet kan glukosenivået forandre seg mye, og hvor enkelte betyr det svært hyppige blodsukkermålinger.

I stedet for hyppige nålestikk, kan Lifecare sensor overvåke glukosenivået kontinuerlig. Du kan lese av resultatet på en tilknyttet enhet, for eksempel insulinpumpen din, en smartklokke eller en app på telefonen. Dermed kan systemet også settes opp slik at du får varsel om glukosenivået beveger seg utenfor ønsket nivå, i stedet for at du hele tiden må passe på å sjekke selv.

– På sikt håper vi å utvikle en lukket løsning som implanteres i bukhulen hvor brukeren både har en sensor som måler glukosenivået kontinuerlig og en implantert pumpe som tilfører insulin og glukagon i samme operasjon, forklarer Frisvold. – Hormontilførselen styres via en unik algoritme som er tilpasset den enkelte pasient.

Oppdaget ved en tilfeldighet

Ideen om å måle endringer i glukosenivået ved hjelp av endringer i osmotisk trykk, ble unnfanget på 1980-tallet av ingeniør Olav Ellingsen. Hans sønn ble sendt på sykehus med oppsvulmet ansikt og svært hovne øyne. Legene bekreftet at symptomene skyldtes diabetes. Ellingsen forsto at det var det høye glukosenivået som førte til disse hevelsene, og oppdaget en direkte sammenheng mellom osmotisk trykk og glukosenivået. Han stiftet Lifecare for å utvikle en teknologi for å måle glukosenivå ved hjelp av nettopp osmotisk trykk.

Lignende artikler