Publisert 26 januar 2018

Norge øker nå avgiften på blant annet sjokolade, sukkervarer og brus. Dette har opprørt dagligvarebransjen, som frykter økt grensehandel. Men ut fra et helseperspektiv er avgiftsøkningen positiv, med tanke på at fruktose forandrer genene våre, noe som igjen kan føre til en rekke ulike sykdommer, blant annet diabetes.

Når Norge øker prisene på sjokolade, sukkertøy og brus, raser både arbeidstakere og arbeidsgivere. De frykter tap av arbeidsplasser og økt grensehandel. – Dette er en hån mot norsk mat- og drikkevareindustri som har høye nok avgifter fra før, sier Jan Egil Pedersen i Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund. Avgiftsøkningen er beregnet å gi nesten to milliarder kroner ekstra til den norske statskassen, skriver NTB.

Regjeringen skriver at avgiften på sjokolade, sukkervarer og alkoholfrie drikker øker som en følge av statsbudsjettet. Sukkeravgiften øker med 83 prosent på brus og med 42,3 prosent på andre alkoholfrie drikker. Siste ord er imidlertid ikke sagt, da NHO har klaget avgiftsøkningen inn for EØS-avtalens tilsynsorgan ESA.

Neste land ut er Storbritannia som regner med å øke sukkeravgiften i løpet av våren.

Sukker er noe av det mest usunne vi kan få i oss. Fruktsukker (fruktose) i raffinerte dagligvarer beskrives gjerne som det verste sukkeret vi kan få i oss, da fruktose ikke fungerer særlig godt som energi for kroppen vår. I stedet lagres fruktosen i leveren og starter en produksjon av fett som blant annet kan gi sykdommen fettlever om inntaket av fruktose er høyt over tid.

Kilde: NTB, dinside.no, nettavisen.no, regjeringen.no

Lignende artikler