Publisert 14 juli 2022

En venn av meg sa en gang at nordmenn har en utrolig lav toleranse for sommertemperaturer. – Er det under 22 grader, mener vi at det er for kaldt, men så snart det blir over 24 grader, synes vi det er ulidelig varmt. Nå viser forskningen at det faktisk er lurt å passe seg litt for sommervarmen.

Om du har en jobb som gjør at du må være ute i sola hele dagen, er det vanskelig å beskytte seg mot sol og varme. Men om du er eldre, og kanskje har en kronisk sykdom i tillegg, er du også ekstra utsatt for stress og ubehag som følge av varme.

De første 3-4 dagene av en varmebølge er alltid verst for kroppen. – Da har ikke kroppen vent seg til varmen enda, og dermed slår det hardere til mot sirkulasjonssystemet, sier Kalev Kuklane ved Lunds Universitet til Arbetsliv. – Etter hvert som du blir akklimatisert, vil du svette lettere og dermed kjøle ned kroppen mer effektivt.

Om du reiser til Syden, opplever du gjerne at du venner deg til varmen etter 3-4 dager, men akklimatiseringen kan ta opptil 10 dager for enkelte av oss. Det er gjerne slik at de som er fysisk aktive og veltrente, lettere tåler varmeperioder enn andre. I tillegg er det viktig å være klar over at andre faktorer som for eksempel luftfuktighet og vind også har betydning for hvordan du opplever varmen.

5 gode råd

  • Lytt til kroppen! Når kroppstemperaturen øker til 38 grader, setter kroppen automatisk ned hastigheten. Dette er en måte å tilpasse seg varmen på, og da er det viktig å lytte til de signalene og ikke la andre forhold styre aktivitetsnivået ditt.
  • Organiser dagen! Forsøk å holde deg ute av solen på de varmeste timene midt på dagen. Det er en grunn til at siesta er vanlig i Middelhavsområdet. Ta en pause fra solen og kjøl deg ned innendørs, så sparer du kroppen din og får mer ut av resten av dagen.
  • Kjøl deg ned! Hender og føtter fanger raskt opp kulde. Om du ikke har mulighet til å ta et kaldt bad, kan du vaske hendene og ansiktet i kaldt vann.
  • Bruk skyggen! Hold deg i skyggen når det er på det varmeste, eller bruk parasoller, solseil eller annet til å skape litt skygge.
  • Drikk mye vann! Når det er varmt, er det viktig å drikke mye. All kald drikke hjelper mot varmen, men vann er alltid best.

Husk at du kan bli ekstra følsom for varme ved høy alder, sykdommer og ved bruk av enkelte legemidler. Dette gjelder spesielt ved hjerte- og karsykdommer eller sykdommer som påvirker lunge og nyrer, men også hudsykdommer, diabetes, overvekt eller nevrologiske sykdommer kan gjøre deg mer utsatt for problemer knyttet til varme.

Les mer hos Diabetes Wellness Sverige.

Lignende artikler