Publisert 18 juni 2020

Om du får diagnosen diabetes type 2, forteller legen din trolig at du har fått en kronisk sykdom som vil vare livet ut. Du vil sannsynligvis oppleve alvorlige komplikasjoner ved sykdommen, men de må du håndtere etter hvert som de oppstår. Nå sier professor Roy Taylor ved Universitetet i Newcastle at dette er feil. Om du er motivert for å bekjempe diabetesen din, så er det mulig. Men du må være motivert og viljesterk – og du må starte med en gang.

Professor Taylor mener at Diabetes type 2 ofte er forårsaket av fettoppbygging i lever og bukspyttkjertel. Det er fullt mulig å redusere denne oppbyggingen av fett, og det kan føre til at sykdommen får et mildere forløp eller til og med at den blir borte! Det er en krevende prosess, men de fleste vil uten å nøle si at det er verdt det.

I boken "Life Without Diabetes" viser han hvordan du kan bekjempe diabetesen i løpet av 3 faser. I den første fasen skal du gå ned i vekt raskt. Målsetningen er ikke at du skal bli tynn i tradisjonell forstand, men at fettnivåene i kroppen skal ned til et nivå som kroppen din kan håndtere. Det betyr gjerne at du skal gå ned 15 kilo eller 15 prosent av opprinnelig vekt. For å få til dette, anbefaler professoren at du erstatter alle måltider med en shake eller en suppe, fordi det gjør det lettere å ha full kontroll på kaloriene. For å kose deg, kan du få slå deg løs med en lett salat på inntil 100 kalorier hver dag.

Etter tre til fire måneders diett, om du har gått ned tilstrekkelig i vekt, kan du avansere til fase 2 og gradvis bytte ut en shake eller en suppe med et normalt måltid. I fase 3 skal du tilbake til et normalt kosthold, men med sunn og mager mat – i små porsjoner.

10 bud for å holde diabetesen under kontroll

Nå deler professor Roy Taylor sine 10 viktigste bud for å beholde kontrollen, etter at du har greid å gå ned i vekt og holde sykdommen i sjakk.

  1. Spis bare tre fjerdedeler så mye mat som du brukte å spise. Husk at det å spise mindre er det viktigste du kan gjøre for å beholde din nye, sunne tilstand.
  2. Ikke spis snacks eller godteri, og ikke spis mellom måltidene. Aldri. Du spiser bare til de faste måltidene. Vær særlig forsiktig når du ser på TV eller gjør andre ting som ofte involverer småspising. Trenger du noe, så drikk vann.
  3. Spis med mening. Smak på maten og nyt hver bit. Om du leser eller ser på TV mens du spiser, er faren stor for at du spiser for mye – uten at du merker det, og uten at du nyter det.
  4. Unngå ferdigmat. Slike måltider er ofte lite mettende og inneholder alt for mye sukker. Det finnes mange sunne og gode måltider du kan lage selv fra friske ingredienser.
  5. Kjøleskapet ditt skal aldri inneholde fruktjuice eller lignende. Disse kaloribombene inneholder alt for mye sukker og hjelper ikke mot sulten. De ser sunne ut, men det er ikke noe som er sunt med dem.
  6. Vær mer aktiv hver dag. Det betyr at du må gjøre aktivitet til en vane. Det å ta trappene i stedet for heisen skal bli en naturlig del av "ditt nye jeg", og ikke noe du må bestemme deg for å gjøre for hver gang. Og finn deg en hobby som innebærer aktivitet – den beste formen for mosjon er den du faktisk liker.
  7. Ja, du kan ta et glass vin eller en drink av og til, men bare i helgene. Og husk at det finnes alternativer med færre kalorier.
  8. Det er smart å veie seg til samme tid hver uke, og det er lurt å skrive ned vekten hver gang. Vekten kan variere mye fra dag til dag, men når du følger utviklingen fra uke til uke får du mye mer oversikt over hva som egentlig skjer.
  9. Vær tøff med deg selv. Om vekten din øker med 3 kilo, så gjør noe med det. Med en gang. Ha en kriseplan klar, og iverksett den med en gang, uansett om det er å gå tilbake til shakes og supper eller det er å redusere matinntaket.
  10. Nyt livet. Det er ikke slik at alt du har oppnådd blir ødelagt av en enkelt bursdagsfeiring. Men du må kompensere med å spise mindre uken etter. Hva passer best for deg? Er det å redusere størrelsen på ett av måltidene i en uke, eller er det å faste en kortere periode. Sørg for at du har planen klar før du drar i selskapet, så er det ikke noe spørsmål etterpå.

I utgangspunktet skal alle kunne gjennomføre de tre fasene for å få diabetesen under kontroll, og alle skal kunne følge de 10 budene for å beholde kontrollen livet ut. Men husk at du kan ha andre tilstander som vi ikke kjenner til, så snakk alltid med legen din før du begynner på en krevende diett. Om du er undervektig, gravid eller om du ammer, skal du uansett ikke begynne på en diett.

Vil dette fungere for meg?

I videoen ovenfor sier professor Taylor at dette ikke nødvendigvis vil fungere for alle. Det er viktig at du er motivert for å gjøre en innsats, og at du forstår at du må gjøre jobben selv. Det er også slik at effekten av en slik diett er større jo tidligere du kommer i gang. I Taylors studier greide nesten alle pasientene å bli kvitt diabetesen når de startet umiddelbart etter å ha fått diagnosen. Etter 10 år sank oddsene til rundt 50/50, og deretter faller de ytterligere. Men de faller aldri helt til null. Taylor sier at han har behandlet pasienter som har hatt diabetes type 2 i mer enn 20 år, og som likevel har greid å bli kvitt sykdommen.

Lignende artikler