Publicerat 1 oktober 2020

I år, med tanke på corona, så har den stora diabeteskongressen EASD, European Association for the Study of Diabetes, varit digital. Dr Eleanor Kennedy, DRWF Research Manager, från vår systerorganisation, följde i förra veckan, några av talarna och rapporterar från några av EASD: s höjdpunkter.

Den första dagen av kongressen började, som den alltid gör, med presidentens tal. Professor Stefano Del Prato, EASD:s nuvarande president, introducerade oss till ett helt nytt intresseområde - European Diabetes Forum (EUDF).
European Diabetes Forum syftar till att förbättra resultaten för personer med diabetes och förena intressenter från hela Europa. Detta inkluderar beslutsfattare, forskning, vetenskapliga samhällen, patientorganisationer, sjuksköterskeföreningar, institutioner kopplade till diabetesrelaterade sjukdomar, industri, regeringar, tillsynsmyndigheter, finansiärer och många fler. Och all denna aktivitet utformas och utvecklas för att göra det möjligt för sjukvårdssystemen att hantera diabetespandemin, samtidigt som man uppnår bästa möjliga resultat för patienter.

Två av de frågor som dagligen togs upp gällande diabetes var kost och hjärtsjukdomar.
DiRECT-studien (Diabetes Remission Clinical Trial) där pionjärerna professorerna Roy Taylor och Mike Lean har varit några som verkligen har fått uppmärksamhet på världens diabetesstadium.
Den mycket större DiRECT-kliniska prövningen inrättades för att undersöka om det skulle vara fördelaktigt att erbjuda ett intensivt program för viktminskning och viktminskning för personer med typ 2-diabetes. Där alla deltagare följdes i flera år för att se hur många som gick i remission och hur det relaterade till deras vikt. En procentandel av deltagarna genomgick också detaljerade tester om mängden fett i deras lever och bukspottkörteln, och en del av dessa data presenterades av professor Taylor (en tidigare DRWF-finansierad forskare).
Med några imponerande morfologiska bilder visade han att den vanligtvis lilla bukspottkörteln som ses hos personer med etablerad typ 2-diabetes ökar i volym under två års eftergift, att den oregelbundna bukspottkörteln gradvis återgår till normal och att dessa förändringar följer en återgång av insulinsektionen. Samtidigt som fettinnehållet i bukspottkörteln minskas.
Intressant nog konstaterade professor Taylor att det var mycket troligt att samma förändringar, men i omvänd ordning, kunde föregå uppkomsten av typ 2-diabetes.

Förbättrat blodtryck kan sänka risken för hjärt-kärlsjukdom hos personer som lever med diabetes
Första dagen avslutades med den 35:e föreläsningen av Camillo Golgipriset, som i år delades ut till professor Naveed Sattar från Glasgow som gav en typiskt positiv presentation om kardiovaskulär risk hos personer med diabetes.
Han gav även anledning till hopp och betonade i vilken utsträckning tidigare diagnos, lägre glukos och förbättrat blodtryck och lipidbehandling har lyckats sänka risken under de senaste åren.
För varje årtionde tidigare som du utvecklar diabetes förlorar du ytterligare fyra års livslängd, så vi måste fokusera mer på viktminskningsmetoder hos personer med yngre typ 2-diabetes. Vi måste behandla blodtrycket mer aggressivt hos yngre personer med typ 2-diabetes.

Som så ofta under årets möte var Covid-19 en hotande närvaro. Samtidigt som professor Sattar erkände den särskilda sårbarheten hos personer med diabetes, som människor vars system redan är komprometterade, för härjningarna av ett hyperimmunt svar, fann han en mer optimistisk anteckning om konferensens första dag - med hopp om att upplevelsen av Covid-19 kanske äntligen övertalar beslutsfattare att se på att hantera fetma och diabetes som en angelägenhet.

Jag deltog vid ett symposium mellan EASD och American Diabetes Association om precisionsmedicin vid diabetes. Detta är ett framväxande tillvägagångssätt för sjukdomsbehandling och förebyggande som tar hänsyn till individuell variation i gener, miljö och livsstil hos varje person och många grupper blir nu mer och mer intresserade av att undersöka specifika behandlingar som kan riktas till grupper med specifik genetisk, cellulär eller molekylära egenskaper.
Varför är detta viktigt?
Eftersom vi vet att diabetes och, i själva verket många andra tillstånd, är individuell. Ibland fungerar ett läkemedel hos en person men har inte samma effekt hos en annan. Och en annan delmängd kan ha biverkningar som vissa inte bevittnar. Och detta kan vara dyrt.

Det tar mellan 11 och 14 år för ett läkemedel att komma ut på marknaden. Så, om kostnaderna för att göra ett läkemedel är höga och att ett läkemedel som inte fungerar hos alla också är betydande, finns det ett sätt att stratifiera befolkningen med diabetes i olika kluster?
Människor som svarar på ett läkemedel och inte har biverkningar till icke-svarande som har biverkningar skulle vara en enkel och enkel stratifiering.

Det pågår dock mycket mer sofistikerat arbete med att titta på specifika genetiska mönster som ses i vissa populationer och koppla dessa viktiga genetiska och viktiga biokemiska egenskaper, såsom fastande insulin- och lipidnivåer, midjemått och höftomkretsar och kroppsmasseindex.



Källa: DRWF, Dr Eleanor Kennedy, DRWF Research Manager

Läs mer från EASD HÄR


European Association for the Study of Diabetes, EASD, är en ideell medicinsk vetenskaplig förening som grundades 1965 där huvudkontoret är baserat i Düsseldorf, Tyskland. Föreningens mål är att uppmuntra och stödja forskning inom diabetes, sprida kunskap och att underlätta dess tillämpning. EASD är ett av de största nätverken i världen med över fler än 5 000 aktiva medlemmar från över 100 länder över hela världen. Medlemskapet är öppet för forskare, läkare, studenter, stipendiater, hälso- och sjukvårdspersonal samt sjuksköterskor från hela världen som är intresserade av diabetes eller relaterade sjukdomar. Varje år håller EASD sitt årsmöte i en europeisk stad med fler än 15 000 delegater från över 130 länder som deltar. Det vetenskapliga programmet innehåller mer än 1 200 föredrag och presentationer om de senaste resultaten inom diabetesforskning av ledande experter på området. Föreningen delar ut fem stora priser varje år: Camillo Golgi-priset, Claude Bernard-priset, Minkowski-priset, Albert Renold-priset och EASD-Novo Nordisk Foundation Diabetes Prize for Excellence, där mottagarna av dessa priser håller en föreläsning på årsmötet.

Forskarutbildning Föreningen deltar aktivt i forskarutbildningen genom att organisera innovativa kliniska kurser över hela Europa samt att årligen organisera en EASD Scientists Training Course och en Robert Turner Clinical Research Course.