Publicerat 29 november 2019

Elin Östman, tidigare docent i industriell näringslära vid Lunds Universitet, har under flera år försökt förstå vilka faktorer som påverkar blodsockret och forskat kring en dryck som ska sänka din blodsockernivå.
- Det hela började med att jag forskade om mjölk och såg hur det påverkade blodsockret, säger Elin.

Hälsomedvetna Elin Östman, numera bosatt utanför San Francisco, tidigare docent i industriell näringslära vid LU i tjugo år, har en gedigen bakgrund inom livsmedelsforskningen. I takt med att människor runt om i hela världen alltmer drabbas av typ 2-diabetes, fetma och hjärt- och kärlsjukdomar, ökar också intresset för att förstå hur olika beståndsdelar i maten påverkar oss. Med sin kunskap har hon forskat kring vilka faktorer som påverkar blodsockret och undersökt en dryck som kan sänka blodsockernivån hos personer (icke diabetiker) med normalt till förhöjt BMI, dvs 18-31. Men det hela började egentligen med att Elin såg hur mjölk påverkar vårt blodsocker, där idéen till att tillverka en dryck som skulle kunna sänka blodsockernivån föddes.

- Första fynden såg vi i mjölk där vi började titta på mjölkens effekt på blodsockret. Vi såg då att det var en insulinstimulerande komponent i mjölk som påverkade blodsockret. Vi gick då vidare och började gräva i detta, vad är det för komponent? Hur skulle man kunna göra för att utnyttja den? För det ultimata är att hålla nere blodsockernivåerna båda för friska och för diabetiker. Vi har hela tiden haft friska försökspersoner i vår studie, så inga diabetiker. Men vi lärde oss att det är vassleproteinet i mjölken som har den här effekten och fem specifika aminosyror som stöper effekten. Så vi isolerade dessa fem för att försöka göra en dryck som är enkel att ta till en måltid. Vi förstod att om vi bara använder dessa fem aminosyror så får vi lite onödigt mycket insulinutsöndring och då kom kromet in med sin positiva effekt på insulinkänsligheten. Så i denna dryck har vi fem aminosyror samt krom, fortsätter Elin.

På svenska marknaden 2020
År 2016 var den första produkten klar att testa. År 2017 fick 60 icke diabetiker med förhöjt BMI i Kanada och i Orlando testa produkten i en måltidsstudie. Drycken ska helst drickas kall och de första klunkarna på fastande mage. Hälften av drycken intas före måltiden och resterande under måltiden.

- Drycken hjälper till med matsmältningen och regleringen av blodsockret. Den dämpar blodsockersvaret efter en kolhydratrik måltid med upp till 25 procent, förklarar Elin.

Drycken har än så länge endast testats på icke diabetiker, men de planerar att göra studier även på diabetiker, både gällande typ 1 och typ 2. Enskilda typ 1 diabetiker har berättat att deras blodsocker har gått ner snabbare än väntat när Good Idea druckits till maten, vilket skulle kunna ge diabetiker en chans att sänka insulindosen vid kolhydratinnehållande måltider. Drycken är en lätt kolsyrad måltidsdryck som innehåller fem aminosyror (2,6 gram) samt krom (29 mikrogram, i form av krompikolinat). I dagens läge söker de efter hypoteser hos personer där denna dryck fungerar bäst. I och med att vi alla är individer, vare sig vi har diabetes eller inte, så fungerar så klart drycken olika på olika individer.

- Det verkar som att de som har bäst nytta av vår dryck är de som har börjat få lite försämrad glukostolerans, har högre BMI, är lite äldre och som därmed närmar sig prediabetes.

Tanken är att kunna presentera drycken för bland annat prediabetiker så att de slipper utveckla typ 2-diabetes. Nästa projekt är att testa Good Idea på 60 personer i Hong Kong och 60 i Lund, där de under åtta veckor ska dricka drycken vid måltid två gånger per dag. Så spännande fortsättning följer.

Om du som typ 1-diabetiker är intresserad av att testa produkten så kan du höra av dig till Elin Östman på elin.ostman@goodideadrinks.com.

Drycken, Good Idea, planerar sin Sverigelansering till maj 2020, i bland annat Apotekshandeln. Drycken kommer att kosta omkring 25 kronor.
Sedan 18 månader tillbaka finns den att köpa i USA. Drycken är lätt kolsyrad och innehåller inga sötningsmedel, endast naturliga smaker av frukt, innehållande cirka 10 kcal och ska undvika svängande blodsocker och göra dig piggare efter en måltid. Good Idea för den svenska marknaden tillverkas i en fabrik på Österlen.

Om Elin Östman: Elin disputerade 2003 med en avhandling om hur organiska syror påverkar blodsockersvar. Hon upptäckte då fördelen med att dricka vinäger och äta picklade grönsaker. Ättiksyran i dem ser till att maten hålls kvar i magsäcken längre. Fördelen är att man håller sig mätt längre, och att blodsockret höjs långsammare. Hon har även varit involverad i ett EU-projekt som undersökte vad det är som gör fullkornslivsmedel så hälsosamma samt ett annat projekt om vilka oönskade ämnen som finns i fabrikstillverkad mat, till exempel i barnmat.

Text och foto: Ann Fogelberg