Publicerat 31 mars 2021

Vi på Diabetes Wellness vill önska alla en riktigt Glad Påsk och samtidigt bjuda på några härliga recept. Lamm och ägg är väl det vi mest förknippar med påsken, där matentreprenören Gunnar Frykfors delar med sig av några passande recept inför påskhelgen.

Vit sparris, picklad silverlök, persiljeolja, parmesankräm
6 personer
6 st AAA-sparris
salt
Skala sparrisen noga från toppen neråt, skär bort den torra delen på stjälken. Koka (i saltat vatten) eller ånga (85 grader) sparrisen. Om du kokar är det ca 10 minuter (vid ånga cirka 22 minuter) lite beroende på tjocklek, sparris ska ha lite av en ”al dente” konstistens.

Picklad silverlök
1 st silverlök
1-2-3 lag (ättika, socker, vatten)
2 st lagerblad
Skär av roten på silverlöken och skala den. Skär löken tunt på en mandolin och lägg i lagen tillsammans med lagerblad. Låt stå minst en timme i kyl. Häll av lagen innan servering. (Spara gärna lagen om du ska pickla något mer).

Persiljeolja
5 dl matolja
1 st knippe bladpersilja
salt
Värm oljan i en kastrull till ungefär 70 grader. Skär av stjälkarna på persiljan och tillsätt i oljan. Mixa i blender tillsammans med saltet i cirka 10 minuter eller tills oljan har blivit grön. Sila i en finmaskig sil i en pipflaska. Ställ i kylen.

Parmesankräm
400 g färskost
100 g parmesanost (spara lite till garnering)
1 dl grädde
salt
vitvinsvinäger
1 st matberedare
1 st spritspåse/pipflaska
Riv parmesanosten fint med ett rivjärn. Vispa ost och färskost i en matberedare och tillsätt grädde till önskad konsistens. Smaka av med salt och vinäger. Lägg i en spritspåse alt. pipflaska.
Dela sparrisen på hälften och lägg i par på tallriken, lägg silverlöken på sparrisen, spritsa parmesankrämen på sparrisen, strö över ytterligare riven parmesanost, lägg några blad med körvel och droppa över persiljeoljan.
Garnera med en knippe körvel.

Två gånger lamm med potatiskroketter och syrlig hasselnötssallad

Lamm
150 g rostbiff per person 
50 gram ytterfilé per person 

2 msk olivolja 
1 vitlöksklyfta
1 krm svartpeppar
2 krm rosmarin
1 krm timjan
0,5 dl rött vin

Lägg lammrostbiffen i en skål och tillsätt marinaden av olivolja, pressad vitlök, salt, svartpeppar, rosmarin, timjan och rött vin. Lammrostbiffen är redan mör så den behöver inte marineras mer än att den får god smak.
Sätt ugnen på 175 grader.
Bryn lammrostbiffen runt om i lite olivolja eller smör.
Lyft över den på ett ugnsfast fat eller stekpanna. Låt gå cirka 20 minuter.
Ytterfiléen steks precis innan servering hårt på ena sidan med olja. När ytan är perfekt vänder du den och tillsätter en rejäl näve smör, krossad vitlök och örter och öser köttet med det goda smöret tills det är klart. 

Sås
1 liter demiglace
​3 dl rött vin
​3 krossade vitlöksklyftor
​salt
​peppar
​2 msk shalottenlöksvinäger
Reducera demiglacen till ungefär hälften tillsammans med vitlök. Tillsätt vin och vinäger. Koka samman till god smak och salta och peppra efter tycke. Red såsen precis innan servering med en näve smör.

Sallad
2 huvuden frissèsallad 
2 dl hasselnötter 
några droppar shalottenlöksvinäger 
kärnorna från 3 granatäpplen
Sätt ugnen på 175 grader. Lägg hasselnötterna på en plåt och rosta dem i ugnen tills de får en vacker gyllenbrun färg. Krossa dom sedan till tuggiga bitar. Plocka frissésalladen. Blanda alltsamman med granatäpple, hasselnöt och frissésallad. Krydda med salt, peppar och shalottenlöksvinäger.

Potatiskroketter 
2 kg potatis
100 g smör
2 dl mjölk
6 ägg
2 dl ströbröd
2 dl vetemjöl
salt
malen vitpeppar
Skala potatisen och dela den i mindre bitar. Koka potatisen mjuk och mosa den. Lägg i smör, salt och peppar, du som vill kan krydda med en gnutta nyriven muskotnöt. Späd med mjölk, lite i taget, medan du vispar moset. Det ska ha fast konsistens. Låt moset kallna. 
Vispa upp 4 av äggen och rör ner dem i det kalla moset. Forma runda fina  kroketter. Vänd kroketterna i mjöl, sedan i uppvispat ägg och sist i ströbröd. 

Fritera kroketterna i het olja (190°) tills de blir gyllenbruna. Lägg dem på hushållspapper att rinna av. Servera genast. 



Gunnar kallar sig själv matentreprenör då han har startat upp en rad olika företag inom matupplevelse industrin, bland annat Rent a Chef och Foodlab Matstudio som erbjuder allt från hemmakockar till matlagningskvällar med företaget. Gunnar fick diabetes typ 1 2001 genom en matförgiftning som satte stopp på bukspottskörteln. Sedan dess och genom sitt matintresse har Gunnar laborerat mycket med mat och hur den påverkar just diabetiker och deras blodsockernivåer.