Publicerat 4 februari 2021

Forskare har hittat en länk mellan "svaga" och "starka" celler som binder för att öka insulinproduktionen för människor som lever med typ 2-diabetes. Rapporten förbättrar förståelsen för insulinproducerande celler och hur typ 2-diabetes utvecklas.

Resultaten av en nyligen genomförd studie har visat att "svaga" celler som binder sig till sina mer mogna "starkare" cellers motsvarigheter kan öka kroppens produktion av insulin.
Forskare säger att resultaten kan hjälpa till att förbättra förståelsen kring de processer som leder till utveckling av typ 2-diabetes.
Typ 2-diabetes kan utvecklas när β-celler inte släpper ut tillräckligt med insulin - en tätt kontrollerad process som kräver hundratals sådana celler grupperade för att samordna deras svar på signaler från mat, såsom socker, fett och gut hormones.

En internationell forskargrupp - ledd av forskare vid University of Birmingham - upptäckte att omogna β-celler kunde övervinna sina relativa brister genom att samarbeta med "starkare" motsvarigheter för att driva insulinfrisättning.
I en rapport som nyligen publicerades i Nature Communications fann forskarna att subtila skillnader i nivåerna av vissa proteiner som bara finns i β-celler, och mer allmänt skillnader i β-cellmognad, bidrog till hur kluster av insulinproducerande celler, kända som öar, fungerar.

- Vår forskning visar att skillnader i β-cellmognad, definierad med hjälp av proteinnivåer, behövs över öar för korrekt insulinfrisättning. Oväntat är ökningar i andelen mogna β-celler associerade med ö-svikt. Det verkar som att öarna, i likhet med samhället, behöver celler i alla åldrar för att fungera ordentligt, säger studieförfattaren David Hodson, professor i cellulär metabolism, vid University of Birmingham.
- Att återställa balansen mellan omogna och mogna β-celler återställer öns funktion under förhållanden med metabolisk stress - ett överskott av socker och fett i kosten - vilket ger bevis för att både "svaga" och "starka" β-celler kan bidra till en korrekt ö-funktion och insulinfrisättning.
- Det här är den första inblick som omogna celler kan bidra till regleringen av insulinutsläpp över öarna. Vår studie indikerar en lovande undersökningslinje som kan utnyttjas för att göra öarna mer motståndskraftiga under typ 2-diabetes eller när man genererar nya öar i en "anrättning" för transplantationsändamål.

Normalt existerar mogna och omogna β-celler inom den vuxna ön och kan grupperas i delpopulationer enligt skillnader i deras nivåer av specifika gener och proteiner. Omogna β-celler anses allmänt vara dåligt funktionella när de ses ensamma, som enstaka celler.
Forskare fann att öar som innehåller proportionellt mer specifika proteinnivåer i β-celler visade defekter i cellfunktionen (inklusive metabolism, jonflöden och insulinsekretion).
Forskargruppen trodde att upprätthålla en blandning av "starka" och "svaga" β-celler var viktigt för effektiv insulinproduktion.
Läs rapporten i Nature Communications.

Källa: DRWF