Publicerat 15 december 2020

Ny studie; rödvin sänker blodsockret och stillar hungern

En färsk studie från Linköpings universitet visar att ett glas rödvin till maten sänker både nivåerna av blodsocker och hungerhormonet ghrelin.
- Jag har snöat in lite på akuta effekter av kost och sådant som hör till kost. Det finns jättefå studier på det, säger Fredrik Nyström, professor och överläkare vid Institutionen för hälsa, medicin och vård på Linköpings universitet.

Tre timmar efter att studiens friska frivilliga deltagare – sju män och sju kvinnor, samtliga läkarstudenter – druckit ett glas rödvin till en kaloririk måltid bestående av en stor hamburgare och en chokladkaka var deras blodsockervärden lägre jämfört med när de fick alkoholfritt vin i glasen.
För hungerhormonet ghrelin var kurvan liknande. Nivåerna landade lägre även där när deltagarna druckit alkoholhaltigt vin.
- Man ska inte ge för hög insulindos samtidigt som man tar sin mat och sitt rödvin, fortsätter Fredrik.

Vilken är nyttan med den här typen av studier?
– Jag tycker det här bidrar till kunskap om vad det finns för fördelar och nackdelar med alkohol. Det här bekräftar att man behöver tänka på alkoholintaget även till en måltid om man har diabetes och ligger väldigt tajt i blodsocker, säger Fredrik

Snus gav ingen positiv effekt
I studien undersökte man också om nikotin i samband med mat hade någon påverkan på nivåerna av blodsocker eller ghrelin.
– Jag ville ha med snus, eftersom det används väldigt ofta i Sverige. Jag ville se vad som händer med de här hormonerna, blodtrycket och ämnesomsättningen. Men jag är lite besviken på att jag inte kunde hitta något positivt med snuset, säger Fredrik Nyström.

Studien kommer att publiceras officiellt inom kort.

Källa: svt.se

Tidigare har Fredrik gjort en studie på hur rödvin påverkar kolesterolet.
- Resultaten är överraskande. Vindrickarna hade hela 15 procent lägre nivåer av det skadliga kolesterolet i blodet än den nyktra gruppen. En motsvarande förbättring kan bara uppnås med hjälp av läkemedel, säger Fredrik Nyström.
(Linköpings universitet)