Publicerat 24 september 2019

I förra veckan var det dags för det 55:e årsmötet för EASD, The European Association for the Study of Diabetes, en av världens största diabeteskongress, i  Barcelona. Vi på Diabetes Wellness Sverige fanns på plats samt även forskningschef Dr Eleanor Kennedy från vår systerorganisation DRWF för att rapportera.

Årets möte med European Association for the Study of Diabetes (EASD) var i år i den vackra katalanska staden Barcelona. EASD-kongressen lockar cirka 15 000 delegater från mer än 130 länder, vilket gör den till en av de största internationella kongresserna om diabetesforskning i världen.

Under fyra dagar var programmet fullmatat med mer än 1 200 föredrag och presentationer som hölls av en mängd forskare från yngre doktorander och postdoktorer till ledande experter samt viktiga internationella opinionsledare inom området som tillkännager landmärkesresultat för kliniska prövningar.

Presidenten för EASD i år var professor David Matthews, ett mycket välkänt ansikte för oss som arbetar med DRWF eftersom han är den nuvarande ordföranden för vår forskningsrådgivning som övervakar de bidragsrundor som vi har i Storbritannien. Professor Matthews gav en barnstormingföreställning som höll en publik på flera tusen engagerade. En av de viktigaste händelserna var utdelningen av Claude Bernard-priset som i år tilldelades professor Steve Kahn från University of Washington i Seattle, Amerika.


Upptäcka beta-celldysfunktion vid typ 2-diabetes
Professor Kahns föredrag hade rubriken Unravelling beta cell dysfunction in type 2 diabetes: from the unpredicted to the unknown, som han inledde med ett citat från Claude Bernard, den franska fysiologen: “When we met a fact which contradicts a prevailing theory, we must accept the fact and abandon the theory, even when the theory is supported by great names and generally accepted.”

Han talade om data som visar beta-cellens misslyckande med att förbättra insulinfrisättningen med utvecklingen av insulinresistens, vilket resulterar i oförutsedd hyperglykemi. Normal glukostolerans bibehålls genom att betacellen på lämpligt sätt modifierar insulinutgången som svar på förändringar i insulinkänslighet eller så kallad "kompensation". Den motsatta effekten av "kompensation" är att betacellen inte förstärker insulinfrisättningen med utvecklingen av insulinresistens vilket resulterar i hyperglykemi hos alla ras- och etniska grupper. Och eftersom majoriteten av typ 2-diabetesgener är förknippade med betacellsdysfunktion, understryker detta betacellens centrala roll. 

Diabetes typ 2 och ungdomar - ett växande problem
Ett annat ämne som professor Kahn berörde och som lyftes fram i andra samtal är det växande problemet med typ 2-diabetes hos ungdomar. Studien SEARCH for Diabetes in Youth hos ungdomar har visat en ökand förekomst av typ 2-diabetes, särskilt hos indianer och icke-spansktalande svarta och latinamerikanska grupper.

Feta ungdomar med tidig typ 2-diabetes är mer insulinresistenta och har hyperresponsiva betaceller jämfört med vuxna med liknande glukostoleransprofiler, och intressant är att insulinresistensen hos dessa feta ungdomar inte svarar på enbart metformin. Och, återigen, i kontrast till vuxna, trots medicinsk ingripande, hos ungdomar, utvecklades betacellsdysfunktion betydligt under studien.

Mottagaren av årets Albert Renold pris var professor Timo Otonkoski från Helsingfors universitet i Finland. Professor Otonkoski är en tidigare medlem i Research Advisory Board för vår systerorganisation, Diabetes Wellness Sverige. Hans eleganta arbete med stamceller inkluderar arbete med mänskliga embryonala stamceller som fortfarande är guldstandarden för mänskliga pluripotenta stamceller och som har kliniska terapeutiska tillämpningar inom ett antal olika sjukdomar samt inducerade pluripotenta stamceller, en mycket nyare stamcell modell. Professor Otonkoskis forskning uppmuntrar mig att det finns så många ytterligare delar av forskning som vävs samman för att ge oss en mer djupgående förståelse av vad som är fundamentalt driver nedgång i betaceller och hur vi kanske kan övervinna den.


Eleanor deltog även på föreläsningen om behandling av diabetes med SGLT-2-hämmare och på professor Brian Friers föreläsning. Friers studie från Skottland visar att totalt sett, medan hypoglykemiska episoder (lågt blodsocker) är ungefär tre gånger vanligare hos de med typ 1-diabetes än i de med insulinbehandlad typ 2-diabetes, är hypoglykemi i den senare gruppen fortfarande ett problem.Emellertid en fråga som professor Frier framhäver är att frekvensen av hypoglykemi hos äldre patienter - av vilka de flesta har typ 2-diabetes - är underrapporterade och det har gjorts mycket få systematiska studier som utförts på personer med diabetes över 70 års ålder.

Det finns ofta ingen undersökning om hypoglykemi vid rutinmässiga medicinska konsultationer och patienter ger inte frivilligt denna information. Ofta är återkallelsen av icke-allvarliga hypoglykemiska händelser dålig när minnesförlust spelar en roll i detta. Behandling av svår hypoglykemi av akutläkare rapporteras sällan till patientens kliniker och många patienter med typ 2-diabetes och deras anhöriga har begränsad kunskap om hypoglykemi och dess behandling och symtom är åldersspecifika och manifestationer av hypoglykemi kan tillskrivas annan medicinsk störning. Det var några av föreläsningarna som Eleanor från vår systerorganisation DRWF besökte under EASD i Barcelona i förra veckan.

År 2021 kommer Sverige att vara värd för EASD, vilket kommer att bli den femte gången i Stockholm.


European Association for the Study of Diabetes, EASD, är en ideell medicinsk vetenskaplig förening som grundades 1965 där huvudkontoret är baserat i Düsseldorf, Tyskland. Föreningens mål är att uppmuntra och stödja forskning inom diabetes, sprida kunskap och att underlätta dess tillämpning. EASD är ett av de största nätverken i världen med över fler än 5 000 aktiva medlemmar från över 100 länder över hela världen. Medlemskapet är öppet för forskare, läkare, studenter, stipendiater, hälso- och sjukvårdspersonal samt sjuksköterskor från hela världen som är intresserade av diabetes eller relaterade sjukdomar. Varje år håller EASD sitt årsmöte i en europeisk stad med fler än 15 000 delegater från över 130 länder som deltar. Det vetenskapliga programmet innehåller mer än 1 200 föredrag och presentationer om de senaste resultaten inom diabetesforskning av ledande experter på området. Föreningen delar ut fem stora priser varje år: Camillo Golgi-priset, Claude Bernard-priset, Minkowski-priset, Albert Renold-priset och EASD-Novo Nordisk Foundation Diabetes Prize for Excellence, där mottagarna av dessa priser håller en föreläsning på årsmötet.

Forskarutbildning Föreningen deltar aktivt i forskarutbildningen genom att organisera innovativa kliniska kurser över hela Europa samt att årligen organisera en EASD Scientists Training Course och en Robert Turner Clinical Research Course.