Publicerat 11 maj 2022

Rose-Marie fick sin diagnos typ 2-diabetes 2018. Hon hade då haft på känn innan att hon kunde ha typ 2-diabetes i och med att hon haft smakförändringar och var fruktansvärt trött under ett halvårs tid. Hennes man, som fick diagnosen tidigare, ville att hon skulle testa sig på hans mätare.
- Men jag undvek att testa mig, jag var rädd för svaret, säger Rose-Marie.
Men vid ett senare tillfälle, när hon tog mod till sig och testade, så visade det sig att hon hade för högt blodsockervärde och fick diagnosen typ 2-diabetes.

Rose-Marie Hassel-Lind, 59 år, har levt med typ 2-diabetes i fyra år. Hon misstänker dock innan att hon eventuellt kan ha haft typ 2-diabetes, i och med att hon under ett halvårs tid hade haft smakförändringar och var fruktansvärt trött. Hennes man som hade fått diagnosen några år tidigare, hade en blodsockermätare hemma, men hon drog sig för att testa sig. När hon till slut stack sig i fingret för att kolla sitt blodsockervärde, låg det på 13, så hon kontaktade vårdcentralen.
- Allt gick väldigt snabbt. De tog in mig rätt fort då jag fick träffa både läkare och diabetessköterska, fortsätter Rose-Marie.
Hon fick Metformin utskrivet samt hjälp till dietist om hon ville ha det.
- Jag fick börja med en fjärdedels tablett Metformin för att vänja kroppen. Men det gick inte. Jag kunde inte vara två meter från toaletten.
Under åtta månader fick hon prova sig fram med Metformin, men det gick inte. Istället fick hon börja med långtidsinsulin.
- Insulinet har fungerat bra. Jag slarvar lite ibland, men försöker hålla mitt blodsockervärde så jämt som jag kan.
Då inte insulinet har gett de rätta värdena så har hon fått komplettera med Ozempic. Och har mycket bra kontakt med läkarvården.
- Jag har en väldigt bra diabetessköterska. Vården har varit helt fantastiska och hjälpsamma.

Stress och oro påverkar Rose-Maries blodsockervärde
Rose-Marie försöker hålla koll på sitt blodsockervärde och kollar sitt blodsocker lite då och då.
- Det kan bli några mornar och kvällar i rad. Det går i perioder. När jag har varit sjuk och vid mina operationer har jag kollat det oftare. Så fort som jag blir stressad och orolig så går mitt blodsockervärde upp, förklarar Rose-Marie.
För närvarande är hon sjukskriven efter både blindtarm- och canceroperation. Det var förra sommaren som hon åkte in till sjukhuset för sin blindtarm. Men den var inte tillräckligt inflammerad då, så hon fick antibiotika istället. I november fick de till slut operera bort den och såg då samtidigt på röntgen att hon även hade njurcancer.
- Det hittar ofta cancer när man har åkt in för annat. Och jag har tackat min blindtarm många gånger för att min cancer upptäcktes i tid. Det fanns en mening med att jag kom in för operation i november.
Den 14 februari kunde de operera bort hennes cancer, en elakartade tumör på ena njuren. Men hon har fortfarande en del av njuren kvar och är även cancerfri.   
När läkarna tittar tillbaka på Rose-Maries röntgenplåtar kan de se att hon hade en liten tumör redan 2013, då hon opererades för sin vattencysta. I efterhand kan de se att den var 9 millimeter då och att den har vuxit väldigt långsamt. Men nu är den borta och Rose-Marie är cancerfri.

Håller sin diabetes i schack genom att röra på sig och äta nyttigt
När det gäller kosten så försöker Rose-Marie äta nyttigt och på utsatta tider. Men det går i perioder.
- När jag är på jobbet så håller jag mina rutiner, men när jag är hemma så slarvar jag. Jag har inte heller kunnat äta vissa saker efter operationerna, men nu börjar det att släppa. Jag var en godisgris innan, men nu kan jag inte äta något sött, berättar Rose-Marie.
Till frukost blir det ofta knäckebröd med pålägg som ost eller leverpastej och till lunch vid 14-tiden blir det oftast husmanskost.
- Till kvällsmat blir det något lätt och vi försöker att vara duktiga på att äta grönsaker.
Hon är ingen potatisälskare, så det blir sällan potatis.
- Jag kokar hellre blomkål.
Ryvita knäckebröd älskar hon och äter det gärna både till frukost och till kvällsmål och gärna någon frukt till mellanmål.
Hon ser hur hennes blodsocker påverkas av vad hon äter och ser också att vara i rörelse påverkar hennes blodsocker positivt. På jobbet rör hon mycket på sig samt går tre rejäla långpromenader med sina hundar varje dag, för att hålla sin diabetes i schack.
- När jag fick min diabetes kändes det tråkigt, men man är ju tvungen att leva med det. Det blir en vana som det bara är att acceptera, avslutar Rose-Marie.

Tips till andra med typ 2-diabetes:
- Håll dig i rörelse, det hjälper ditt blodsockervärde.
- Sluta inte att äta allt, se istället hur ditt blodsocker reagerar på vad du äter.
- Ha ätrutiner.
- Ta din medicin.
- Sköt om dina fötter.

Text: Ann Fogelberg
Foto: Privat